Hoe kan ik zelf bloemzaden oogsten?
Je kent het wel, je loopt door de tuin in de nazomer en ziet verschillende zaden aan planten hangen, soms ook nog eens prachtig om te zien. Het is natuurlijk ontzettend leuk en leerzaam om deze bloemzaden te oogsten om te kijken of het volgend seizoen zal opkomen.
Wanneer bloemzaden plukken?
Bloemzaden zijn pas te oogsten als ze helemaal rijp en droog zijn. In sommige gevallen is dit makkelijk te zien, de zaaddozen of zaadhulzen zijn ingedroogd en rammelen soms zelfs als je ermee schudt. Bij andere planten zitten de bloemzaden niet in een omhulsel en zal het toefje loslaten zodra het rijp is. Regelmatig kijken bij uw tuinplanten is dus belangrijk om de bloemzaden op het juiste moment te oogsten.
De bloemzaden zijn geoogst, wat nu?
Voor je de bloemzaden kunt opbergen moeten ze eerst goed drogen zodat de bloemzaden niet gaan schimmelen. Het handigste is gebruik te maken van een stuk keukenrol; je kunt de zaden nu goed zien liggen. Spreid ze goed uit over het vel keukenrol, schrijf er vooral ook even bij welke bloemzaden op welk vel liggen. Kleine bloemzaden hebben voldoende aan één week drogen, grotere bloemzaden kun je beter twee weken laten drogen. Bij twijfel kun je de bloemzaden beter iets langer laten drogen. Voor je de bloemzaden kan gaan opbergen, kun je het best de overige plantdelen scheiden van de bloemzaden, dit kan met de hand gebeuren bij grotere bloemzaden maar voor kleine bloemzaden kunt u het best een zeefje gebruiken. Het voorwerk is nu klaar! De bloemzaden kunnen droog worden opgeborgen op een droge, donkere en koele plaats. Luciferdoosjes, lege theezakjes of koffiefilters, het kan allemaal. Vergeet ook nu niet te noteren welk zaad in de verpakking zit!
Bloemzaden zaaien!
Kan je niet wachten om te beginnen? In het voorjaar kan er alvast binnenshuis voor gezaaid worden in kweekbakken. Als het tijd is om naar buiten te gaan, laat je ze eerst op een beschutte plaats wennen voor je ze in de grond zet. Wil je bloemzaden direct in de volle grond zaaien, zoek dan van de specifieke plant even op wanneer deze gezaaid kan worden, dit is namelijk per soort verschillend. Plant bloemzaden niet te diep en geef ze voldoende ruimte om uit te kunnen groeien. Een fijne structuur van de grond is belangrijk, speciale zaai- en stekgrond is hier uitermate geschikt voor. Met een folietunnel bescherm je de bloemzaden tegen kou en vogels. Water geven is natuurlijk belangrijk, maar fijn zaad spoelt makkelijk weg, voorzichtigheid is dus belangrijk, een plantenspuit is ideaal voor deze taak.
Wat overblijft is geduld! Sommige bloemzaden komen snel tot ontwikkeling, anderen doen daar langer over en sommige zaden zullen helemaal niet opkomen. Maar vergeet niet, het is een experiment en het moet vooral leuk zijn. Wil je zeker zijn van opkomende bloemzaden, alle zaden in de winkel geven de grootste kans op een goed resultaat, altijd handig wat achter de hand te hebben!
Hoewel bovenstaande blog over het oogsten en zaaien van bloemzaden gaat, is dezelfde werkwijze uiteraard ook van toepassing op groente en fruit. Sommige zaden zijn pas bruikbaar na fermentatie. Hierbij kun je denken aan het zaad van tomaten, waar een glibberig laagje omheen zit. Dit zal er eerst van af moeten voor het zaad bruikbaar is. Aan te bevelen is eerst 'makkelijker' zaad te gebruiken voor uw experiment zoals dat van peulvruchten of bijvoorbeeld bieslook.
En profiteer van acties